В най-европейското троянско село

  Няколко села от общината може да претендират за титлата „най-европейско село” заради самочувствието на жителите си. В случая говоря за Черни Осъм, а като „най-европейско село” го определи кандидатът за общински съветник Васил Радойчевски.Аргументите му – че тук има кооперация от десетилетия, а кооперирането е свързано с идеята за заедност, тук е и културната институция с най-много посещения на туристи в общината – Природонаучният музей.

  Точно за него говориха хората на предизборната среща – че трябва да бъде достроена неговата сграда, трябва да се модернизира и приведе в по-съвременен вид. Донка Михайлова каза, че трябва да се проучат възможностите да се направи по-атрактивни чрез интерактивни съоръжения в него.

  Сред другите проблеми бяха честото прекъсване на електричеството, което пък води до липса на вода. „Вода газим, жадни ходим”, казаха черниосъмци. Стана дума, че този проблем може да се реши със закупуването на агрегат.

  Детската градина, която има 18 деца, се нуждае от ремонт и обновяване също (тук „Обнова” чрез председателя Кардашимов обеща да помогне). Интересното в това село бе, че хората не само поставяха проблемите, но даваха е решението. Например да се направи декоративна ограда, която да скрие гюмовете за боклук на центъра.

  Хората от Черни Осъм казаха, че трябва по-сериозна реклама на селото – например там, където има големи потоци туристи, - Троянския манастир и  Националното изложение на занаятите.

  Имаше предложение да се сложи камбана на местния храм, за да се известява, когато някой почине. Поставен бе сложният въпрос за почистване на коритото на реката от горната част надолу, което според обяснението на Донка Михайлова и Ангел Ангелов се оказа доста сложно поради законовите положения. Хората поискаха в селото да се постави банкомат, но имало изисквания на банките за 2000 транзакции седмично, което не може да се постигне.

  Като радостна новина на срещата бе посочено, че училището, в което има непълни паралелки, тази есен е направило осми клас от 18 ученици. За проблемите с това, че ученици от Черни Осъм и Орешак пътуват до троянските училища, вместо да учат тук, бе споменато също. Демографските проблеми са сред болките на всички села в нашата община, а и почти навсякъде.

  Ако стана общински съветник, съм готов да оказвам съдействие да превърнем предложенията на хората в Черни Осъм в реалност, да търсим път за решаване на другите.

   

  Галерия със снимки

  © 2022 Камен Спасовски - официален сайт