В Дебнево поискаха транспортна връзка с града

  В голямото село Дебнево бяхме в сряда вечерта – кандидатът за кмет и голяма част от кандидатите за съветници. Тук беше и народният представител д-р Валя Александрова. В салона на читалището между присъстващите имаше представители на различни етноси, учители, бивши кметове в предишни мандати.

  Какво поискаха или предложиха хората от Дебнево?

  И тук се чу традиционният въпрос на селски събрания за безразборна сеч в горите, както и за непочистеното речно корито.

  Богдана Иванова, която е била кмет на селото, каза, че улиците нямат табели, а Донка Михайлова отговори, че това може да се направи, няма да струва много.

  Стана дума и за безопасността на движение – да се направи маркировка около площада.

  Имаше оплакване и за липсата на обществен транспорт до Троян – тук идва автобус само в четвъртък. Който няма личен автомобил, пътува на стоп, каза жителка на Дебнево. Тя получи обяснение, че превозвачът не желае да пътува по губещи линии, понеже не пътуват достатъчно хора. Този проблем го има и в другите села, като възможност Михайлова допусна субсидия от общинския бюджет за такива линии, но всичко ще зависи от превозвача – частна фирма.

  В отчета си за свършеното досега Донка Михайлова се спря подробно на археологическите разкопки на крепостта Калето това лято от младия археолог Стилиян Иванов. Тя каза, че след изборите ще има среща с него, за да се договори разширяване на дейностите идното лято и финансова подкрепа от общината, както и възможностите за допълнително финансиране. Забележителното тук е, че най-старите находки са от 4. Век преди н.е., а най-новите са от 13.век – в Троянско няма друг археологически паметник, свидетелство за толкова продължителен във времето живот без прекъсване (с голям времеви периметър). Находките от Дебнево ще бъдат съхранени в музея в Троян.

  Като общински съветник се ангажирам да помогна в набирането на средства за финансиране на тези дейности, както и да подкрепям добрите инициативи тук.

  © 2024 Камен Спасовски - официален сайт