Печат на тази страница

Хората на бизнеса с превес в новия общински съвет

01 Ное 2019

Икономисти, юристи, педагози, медици – хора с такова образование преобладават в новоизбрания троянски общински съвет.

Чрез партиите троянци са дали най-много гласове за хора, притежатели на фирми, става ясно от прегледа на професиите. По четирима собственици на фирми и /или управляващи такива са в 10-членните групи на ГЕРБ и „БСП за България” , двама са в „Глас народен”, по един - в групите на ВМРО и ДПС. ДПС е партията, която може да се похвали с абсолютен успех – никога досега в Троян тя не е имала толкова представители в местната законодателна власт – трима. И тримата са нови лица, докато в останалите групи има както новобранци, така и съветници със „стаж”.

Учителите в местния общински съвет са трима, докторите – също. Има един зъболекар, двама застрахователи, трима или четирима от сферата на лесничейството.

По пол разделението е доста неравномерно – едва 7 представителки на нежния пол срещу 22 мъже. Новобранците са 12, останалите имат поне един досегашен мандат. От най-опитните са Ангел Балев, Николай Тодоров, д-р Цветомила Дудевска, Даниел Сираков.

Във възрастово отношение най-младият и доайенът са при ГЕРБ – 28-годишната Бонка Миховска и Минко Акимов, бивш кмет на Троян и бивш председател на общинския съвет. Между общинарите са още екс председатели на местния парламент – Ангел Балев и Николай Тодоров. Сред избирателните изненади са събралите преференциални гласове Мариян Данчев от „Глас народен” и вторият в листата на ДПС Тони Панов.

От тези, които на 7 ноември ще се закълнат да служат на Троян безкористно и по съвест, не са чак толкова много известните с някаква обществена дейност или кауза. Доколко ще изпълнят предназначението си – предстои да видим. Но те трябва да помнят с колко гласа са избрани, колко гласоподаватели не са си дали труда да отидат до урните и колко бюлетини бяха недействителни.

Да помнят и гласовете „не подкрепям никого”, защото там е заровено кучето и там е знакът за обезверяването и апатията в едно общество. Все пак от тяхната дейност и съвест зависи да попроменят тези нагласи.

Публикувано в HemusNews.com, 1 ноември 2019