Печат на тази страница

Ще има ли Ден на оперетното изкуство през 2020 г.

02 Дек 2019

През месец септември Васил Радойчевски направи предложение пред Общинския съвет за включване като ежегодно мероприятие в Културния календар на Община Троян на Ден на оперетното изкуство, посветен на популярните и обичани у нас оперетни артисти, родените в Троян Лиляна Кисьова и Минко Босев.

Предложението е следното:

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

През настоящата 2019 г. се навършват 110 години от първата проява на музикално-сценичен живот в Троян и 100 години от първото цялостно оперетно представление в града ни.

В близкото ни минало оперетното изкуство е на голяма почит в Троян. 50-те години са години на триумф на троянския оперетен театър. По това време е основателна уж направената на шега констатация на диригента Людмил Кунов: „Станахме филиал на Софийската оперета”. Представленията на троянската оперета се изнасят и на сцените на други градове. В тях участват и артисти от Държавния музикален театър.

В Троян са родени едни от най-популярните и обичани у нас оперетни артисти Лиляна Кисьова и Минко Босев, истински звезди на българската оперетна сцена. Всъщност музикалната кариера на Минко Босев започва на сцената на НЧ „Наука” в троянския оперетен театър. За съжаление те вече не са сред нас и като че ли споменът за тях започва да избледнява.

„Брак по неволя” е последната сценична изява на самодейния ни оперетен театър през сезона 1987-88 г., но някъде дълбоко все още тлее надеждата, че всичко е възродимо.

Инициативен комитет иска да възроди спомена за оперетата в Троян. Първата организирана от него изява, заедно с община Троян и НЧ „Наука”, бе на 3 юни 2019 г., рождения ден на Лиляна Кисьова. Проявата премина с успех. В нея освен троянските самодейци безвъзмездно се включиха и професионални оперетни артисти, които засвидетелстваха уважението и признателността си към именитите ни земляци Лиляна Кисьова и Минко Босев.

Във връзка с гореизложеното предлагам:

Да се включи като ежегодно мероприятие в Културния календар на Община Троян - Ден на оперетното изкуство, посветен на именитите български оперетни артисти, родените в Троян Лиляна Кисьова и Минко Босев.

Денят на оперетното изкуство да бъде част от Майските дни на културата или да се провежда в навечерието на 3 юни - рождения ден на Лиляна Кисьова.

ВАСИЛ РАДОЙЧЕВСКИ, Общински съветник

 С мотив да не се „политизира“ последното заседание това предложение не беше разисквано. Считам че е значимо за общественият ни живот и ще го предложа отново за разглеждане на сесията която ще проведе на 19 декември 2019 г.