Философите да не се бъркат в политиката

    Бях в галерия „Серякова къща”, където нашият съгражданин проф. Цочо Бояджиев гостува, за да представи своята втора поетична книга. В Троян бе втората премиера на книгата – след софийската.

    Тук бе и неговият учител по литература от Немската гимназия в Ловеч  Найден Ангелов, който го попита как разбира мисълта на испанския философ Хосе Ортега и Гасет, че трябва да ни управляват философите, а не пожарникари например.  Философът поет отговори, че и старогръцкият мислител Платон твърди същото, но той не е съгласен с тази мисъл. Аргументира се с факта, че политиците се съобразяват с действителността, и че политиката и човешката мъдрост понякога са различни. Проф.Бояджиев каза също, че фотографът Николай Трейман, който е негов учител в това изкуство, станало негово хоби, е подчертавал, че не трябва да гледа , да ”зяпа” общо като философ, а да погледне през визьора. Така е и в политиката, заключи проф. Бояджиев – политикът трябва да погледне „през визьора”, за да види реалните неща.

    Философите според него не трябва да се бъркат в политиката. Могат да дават социални модели, но като се бъркат в оперативното управление, все бъркат. Така е с Хайдегер – голям философ, но за кратко бил в Националсоциалистическата партия и това му е натяквано непрестанно.

    Галеристката Мариела Шошкова попита госта как вижда през визьора България днес. Той отговори, че като всеки истински  българин е песимист и нагласата му е унила. Има и обратни примери обаче – поканен бил заедно с по-възрастин поети да чете в „Сфумато” – залата се оказала, противно на очакванията му, че няма кой да ги слуша – препълнена с млади хора. Това ми дава кураж, каза професорът. Огромният потенциал е на младите хора.

    © 2024 Камен Спасовски - официален сайт