Ще има ли Ден на оперетното изкуство през 2020 г.

  През месец септември Васил Радойчевски направи предложение пред Общинския съвет за включване като ежегодно мероприятие в Културния календар на Община Троян на Ден на оперетното изкуство, посветен на популярните и обичани у нас оперетни артисти, родените в Троян Лиляна Кисьова и Минко Босев.

  Предложението е следното:

  УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

  През настоящата 2019 г. се навършват 110 години от първата проява на музикално-сценичен живот в Троян и 100 години от първото цялостно оперетно представление в града ни.

  В близкото ни минало оперетното изкуство е на голяма почит в Троян. 50-те години са години на триумф на троянския оперетен театър. По това време е основателна уж направената на шега констатация на диригента Людмил Кунов: „Станахме филиал на Софийската оперета”. Представленията на троянската оперета се изнасят и на сцените на други градове. В тях участват и артисти от Държавния музикален театър.

  В Троян са родени едни от най-популярните и обичани у нас оперетни артисти Лиляна Кисьова и Минко Босев, истински звезди на българската оперетна сцена. Всъщност музикалната кариера на Минко Босев започва на сцената на НЧ „Наука” в троянския оперетен театър. За съжаление те вече не са сред нас и като че ли споменът за тях започва да избледнява.

  „Брак по неволя” е последната сценична изява на самодейния ни оперетен театър през сезона 1987-88 г., но някъде дълбоко все още тлее надеждата, че всичко е възродимо.

  Инициативен комитет иска да възроди спомена за оперетата в Троян. Първата организирана от него изява, заедно с община Троян и НЧ „Наука”, бе на 3 юни 2019 г., рождения ден на Лиляна Кисьова. Проявата премина с успех. В нея освен троянските самодейци безвъзмездно се включиха и професионални оперетни артисти, които засвидетелстваха уважението и признателността си към именитите ни земляци Лиляна Кисьова и Минко Босев.

  Във връзка с гореизложеното предлагам:

  Да се включи като ежегодно мероприятие в Културния календар на Община Троян - Ден на оперетното изкуство, посветен на именитите български оперетни артисти, родените в Троян Лиляна Кисьова и Минко Босев.

  Денят на оперетното изкуство да бъде част от Майските дни на културата или да се провежда в навечерието на 3 юни - рождения ден на Лиляна Кисьова.

  ВАСИЛ РАДОЙЧЕВСКИ, Общински съветник

   С мотив да не се „политизира“ последното заседание това предложение не беше разисквано. Считам че е значимо за общественият ни живот и ще го предложа отново за разглеждане на сесията която ще проведе на 19 декември 2019 г.

   

  © 2023 Камен Спасовски - официален сайт